Bureauwaardering, misschien heb je er over gehoord. Maar wat is bureauwaardering eigenlijk? Om het kort te benoemen, bureauwaardering is een gloednieuwe taxatievorm. Deze taxatievorm is sneller en goedkoper dan reguliere taxatie. Maar, hoe kan dit sneller zijn? En, vooral, kan ik bureauwaardering aanvragen?

Bureauwaardering, wat is dat eigenlijk?

Bij ERA Hoofddorp weten we als geen ander hoe belangrijk het is dat uw huis goed getaxeerd wordt. Een taxatie is essentieel als u een huis wil kopen of verkopen. Echter is er een nieuwe vorm van taxatie, genaamd bureauwaardering. Maar wat houdt dit eigenlijk in?

Per 1 juli 2021 hebben brancheorganisaties NVM, Vastgoedpro en VBO een nieuwe hybride taxatievorm geรฏntroduceerd. Deze nieuwe hybride taxatievorm heet ook wel bureauwaardering. Echter zal dit het taxatierapport Woonruimte niet vervangen. De fysieke inspectie blijft de norm bij taxaties.

Een Bureauwaardering isย goedkoper en sneller dan een woonruimte taxatierapport, wat zeer gunstig is. Het streven is dat het uitbrengen van een bureauwaardering beperkt word tot maximaal acht werkuren. Uiteraard is dit pas na ontvangst van een complete (digitale) aanvraag door de taxateur.
Niet iedere woning komt in aanmerking voor deze vorm van taxatie. Wanneer je een specifiek of uniek pand hebt is de kans groter dat een woonruimte taxatierapport noodzakelijk is.

Bureauwaardering om de marktwaarde te bepalen

Vroeger werd de marktwaarde bepaald aan de hand van de WOZ waarde. Deze waarde werd via een standaardmodel vastgesteld. Taxateurs keken hier eigenlijk niet naar om. Vanaf 1 Juli 2021 wordt de regelgeving rondom het vaststellen van de marktwaarde aangescherpt. De reden voor deze maatregelen is omdat het zo nu en dan fout ging onder het oude systeem. Hierdoor wordt een taxateur verplicht gesteld om de WOZ waarde te checken, anders kan de bank de hypotheek niet verstrekken. De controle hierop kan op twee verschillende manieren: een fysieke taxatie, of een bureauwaardering.

Eerst kon je alleen jouw hypotheek afsluiten met een fysieke taxatie, maar sinds 1 juli is het ook mogelijk om dit via een bureauwaardering te doen. Bureauwaardering kan alleen worden gebruikt voor het verkrijgen (of aanpassen) van een hypotheek waarvan de Loan-To-Value niet hoger is dan 90%.

Bureauwaardering voor jouw woning

Ga je een huis kopen? Wat leuk! Het aankopen van een nieuwe woning is erg spannend, zelfs als het niet jouw eerste woning is. Wat jouw situatie ook is, het is altijd fijn om geholpen te worden door een betrokken makelaar met ervaring. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Je kan een gratis bel-afspraak inplannen zodat we samen kennis kunnen maken. Dit is geheel vrijblijvend. No strings attached, dus.

×